Jdi na obsah Jdi na menu
 


Něco na zub

Grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou

Ingredience: 4 hermelíny , 1 bal.grilovacího koření , 3 lžíce tatarské omáčky, 3 lžíce brusinkové zavařeniny ,1 lžíce vína

Hermelíny obalíme v grilovacím koření a každý zabalíme do alobalu. Na omáčku smícháme tatarskou omáčku, brusinkovou zavařeninu a víno. Sýry položíme na rozpálený gril a grilujeme z každé strany asi 5 - 7 minut. Hotové sýry sundáme z grilu, opatrně rozbalíme, nachystáme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s pečivem a zeleninovým salátem.

 

Krokety s vejci

Ingredience: 5 vajec uvařených, 200 g vařených brambor, 150 g hrubé mouky, 4 lžíce vody, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička grilovacího koření, sůl

Brambory a vejce nastrouháme na jemno, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme.
Tvoříme válečky, které namočíme v mléce s vejcem, obalíme ve strouhance a pečeme v rozpáleném oleji.
Výborné ke špenátu.

 

Bramborový krém s krevetkami

Ingredience: asi 500 g brambor, 1 mrkev, 1 cibule, 100 ml zeleninového vývaru z kostky, 150 ml sladké smetany, 1 žloutek, 2 lžíce oleje, 10 mražených krevet, pažitka, sůl a pepř podle chuti

Brambory, mrkev a cibuli oloupeme, nakrájíme, zalijeme litrem vody, osolíme, opepříme a uvaříme na mírném ohni doměkka. Potom rozmixujeme, přidáme vývar a přivedeme k varu. Smetanu smícháme se žloutkem a vlijeme do polévky, přidáme i osmažené krevetky. Na talíři zdobíme petrželkou.

 

Polský bigos

Ingredience: 30 dkg vepřového plecka, 30 dkg libovějšího bůčku, sáček kyselého zelí, rajský protlak, kmín,sůl, bobkový list, nové koření, pikantní klobása, mletá paprika, česnek

Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, přidáme koření a dáme péct do trouby s troškou vody. Když je maso skoro měkké, tak přidáme nakrájenou klobásu a ochutíme. Někdo dává trošku cukru. Jíme nejlépe s čerstvým chlebem nebo knedlíkem.

 

 

Hrbaté masíčko

Ingredience: Vepřová krkovička - plátky, 4 větší žampiony, cibule, 10 dkg šunky, 4 rohlíky, 2 dcl mléka, 2 vejce, 10 dkg tvrdého sýru, zelená petrželka, olej, sádlo

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na sádlem vymazaný pekáč. Na maso naložíme žampionovou směs - rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a přidáme vejce. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme žampióny, šunku a podusíme. Přidáme k namočeným rohlíkům, osolíme, opepříme, přidáme petrželku a navršíme na maso v pekáčku. Zalijeme trochou vody, přikryjeme alobalem a dáme do trouby péct asi na půl hodiny.Pak alobal sundáme,posypeme sýrem a dopečeme.

 

Guláš, který se nemíchá

Ingredience: 1kg vepřového masa - libový bůček je nejlepší , 3 větší cibule ,5 stroužků česneku ,2 lžičky gulášového koření , 3 lžičky sladké mleté papriky ,3 pol.lžíce škrobové moučky ,sůl, pepř, 2 kostky bujónu ,1 feferonka , 0 ,75-1l vody

Maso a cibuli nakrájet, smíchat ostatní suroviny , pořádně promíchat. Bujónové kostky rozpustíme v malém hrníčku a pak dolijeme do 1l vody. Dát vše do pekáče, nejlepší je ohnivzdorný , přikrýt alobalem a péct na 250°C asi 1,5 hodiny.
NEDOLÉVAT VODU, NEMÍCHAT, NESUNDÁVAT ALOBAL !!!
Chutná s chlebem, těstovinami, rýží, knedlíkem...

 

Čočka s rýží

 

Ingredience: 400g čočky, 400 g rýže, velká cibule, lžíce sádla, stroužek česneku, lžička zabíjačkového koření

Čočku s rýží uvaříme společně v jednom hrnci doměkka. Na pánvičce osmažíme na sádle cibulku dozlatova, přidáme prolisovaný česnek, zabijačkové koření a smícháme s čočkou a rýží. Dosolíme, podáváme s volským okem a okurkou.

 

Smetanový kokosový likér

Ingredience: 125g kokosu strouhaného,250ml sladké smetany,1 smetana ke šlehání,1 Salko,8 žloutků,250 ml rumu.

Kokos dáme do hrnce a přelijeme ho vařící smetanou. Necháme 1 hodinu stát. Potom smetanu prolisujeme přes sítko, přidáme tekutou šlehačku, Salko, žloutky a ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí. Do vychladlého krému přidáme rum. Přelijeme do sklenice a pak už si jen pochutnáváme.

 

Falešný tatarák

Ingredience: 3 uvařené brambory,1/2 lžičky sladké papriky,1/2 lžičky pálivé papriky,4 stroužky česneku,1 cibule,5 lžic kečupu,1dcl oleje,sůl

Studené, uvařené brambory jemně postrouháme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a ostatní ingredience a zamícháme. Mažeme na topinky a můžeme postrouhat sýrem.

 

 

Italské ravioli

Ingredience: 500g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, máslo, strouhaný parmezán, zbytek pečeně na nádivku. | Nádivka-zbytky umleté pečeně smícháme s jemně nastrouhaným parmazánem a vegetou a spojíme vejcem. Podle chuti dosolíme.

Do mouky dáme 1 vejce a špetku soli a s vlažnou vodou vypracujeme měkké nudlové těsto. Tence vyválíme a nakrájíme na malé čtverce. Ty potřeme bílkem a na polovinu klademe lžičku nádivky, čtverce přehneme, okraj dobře přitiskneme prstem, aby taštička dobře držela. Plněné ravioli dáváme do vařící slané vody. Když vyplavou na povrch, povaříme je ještě 3-5 minut. Podáváme polité máslem a posypané strouhaným parmezánem.

 

Pórkové špagety

Ingredience: 1 špagety, 3 pórky, 10 dkg strouhaného sýra, 1 šlehačka, olej, směs koření na špagety, sůl.

Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody a scedíme je. Po scezení je promícháme s trochou másla, aby se neslepily a ihned podáváme s pórkovou směsí. Pórek očistíme, rozpůlíme, nakrájíme na nudličky a podusíme na oleji. Zalijeme ho šlehačkou, okořeníme, osolíme a směsí přelijeme uvařené špagety, které posypeme strouhaným sýrem.

 

Vepřenky

 

Ingredience: 250 g vepřového masa (libovějšího bůčku),1 rohlík,sůl,mletý pepř,mletá paprika,tuk na opečení

Maso umeleme s namočeným rohlíkem do mléka nebo vody. Umleté maso osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku a na špičku nože chilli a vše dobře promícháme. Děláme malé placičky a rychle je opékáme v rozpáleném tuku. Vepřenky pomažeme hořčicí a posypeme krájenou cibulí.