Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novinky

                       Rekonstrukce kina Centrum zahájena

 

  Zcela novou podobu získá během dvou let havířovské kino Centrum. Poklepáním základního kamene byla v úterý 1. února 2011 zahájena jeho rekonstrukce.
Celkové náklady na opravy kina včetně interiéru a technického vybavení jsou vyčísleny na 123 miliony korun. Projekt rekonstrukce bude podpořen z Evropských fondů 46,6 miliony korun. Jedná se o dotaci z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko.

Kino Centrum zahájilo svůj provoz již v roce 1967 a od té doby v něm nebyly prováděny žádné opravy. „Současný stav kina již nesplňuje náročná kritéria komfortu pro diváka, proto jsme se rozhodli kino rekonstruovat. Kromě velkého kinosálu se mohou lidé těšit na DVD kavárnu, kde budou promítány filmy na plazmových obrazovkách. Ve druhém podlaží bude výstavní síň a galérie, v suterénu klub," uvedl primátor města Zdeněk Osmanczyk.

Rozsáhlé opravy čekají také vzduchoteniku a elektroinstalaci, bude provedena výměna oken, oprava střechy a kino bude mít i novou fasádu. Znovuotevření kina město plánuje na podzim 2012, doba výstavby je stanovena na 549 kalendářních dnů. Žádáme občany Havířova o shovívavost se skutečností, že v centru města vzniká staveniště, které může rovněž mírně zkomplikovat dopravu v bezprostředním okolí.

Havířov má z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko vyhrazeno přibližně 300 milionů korun na tento a další projekty zahrnuté do svého integrovaného plánu rozvoje. Evropské dotace již město získalo na výstavbu sportovní haly, rekonstrukci dvou tělocvičen a okolí v lokalitě Žákovská, regeneraci náměstí U Severky a rekonstrukci odpočinkové zóny Na Nábřeží", doplnil informace k dotacím manažer vnější komunikace regionální rady Michal Sobek.     

 

Navýšení ceny tepla o 2,5 % je výrazně nižší než v předchozích letech

Rada města projednala informativní zprávu o cenách tepla dodávané odběratelům Havířovskou teplárenskou společnosti pro rok 2011. Cena tepelné energie pro rok 2011 je věcně usměrňovanou komoditou a způsob regulace je upraven Cenovým rozhodnutím Energetického regulačního úřadu č. 1/2010. Vlivem nárůstu nákladů, především nakupované tepelné energie od společnosti Dalkia ČR, a.s. (vliv nárůstu cen černého uhlí), zemního plynu a elektrické energie dochází od 1. 1. 2011 ke zvýšení cen tepelné energie dodávané z rozvodných tepelných zařízení HTS.  

Při nárůstu průměrné ceny nakupované tepelné energie od Dalkia ČR, a.s. oproti roku 2010 o 2,74 % je průměrná cena tepla prodávaného ze zařízení HTS v roce 2011 vyšší jen o 2,5 %.  Díky přijatým úsporným opatřením je nárůst průměrné ceny tepla dodávané ze zařízení HTS, a.s. i po započtení nárůstu cen ostatních energií (el. energie o cca 5 % apod.) nižší než nárůst ceny tepelné energie dodávané společností Dalkia ČR, a.s. V roce 2010 dosahovala průměrná cena tepelné energie dodávané ze zařízení HTS, a.s. hodnoty 435,54 Kč/GJ, pro rok 2011 dosahuje průměrná cena úrovně 446,43 Kč/GJ. Průměrná cena tepelné energie prodávané ze zařízení HTS, a.s. je v roce 2011 meziročně vyšší o 2,5 %. V roce 2010 se zvyšovala cena tepla o 4%, v roce 2009 o 6,7 % a v roce 2008 o 7,9%.

Při srovnání nákladů na vytápění v roce 2011 oproti roku 2010 dojde např. u bytu o velikosti 55 m2 k nárůstu o 545 Kč za rok, měsíčně je to o 45 Kč.

 

                                                           Lyžařské závody 

 

lyzarske_zavody.jpg